2022-05-07 12:29:31• hírek • Bede Emőke

Szokatlan büntetést kapott egy jogosítvány nélkül autózó lány

Képünk illusztráció. Forrás: pxhere.com
Képünk illusztráció. Forrás: pxhere.com

Nem mindennapi büntetést kapott a bíróságon egy fiatal, Suceava megyei lány, aki jogosítvány nélkül ült volán mögé. Mivel a bűncselekmény elkövetésekor a szóban forgó személy még kiskorú volt, ezért a bíróság úgy döntött, oda üt, ahol talán egy tinédzsernek a legjobban fáj, és megtiltja számára, hogy a következő hat hétvégén elhagyja az otthonát.

A hétvégi „szobafogság” mint nevelő jellegű intézkedés egyébként alig néhány évvel ezelőtt jelent meg a Büntető Törvénykönyvben. Amennyiben a bíró e büntetés mellett dönt, akkor az általa megszabott 4-12 hetes periódus alatt a kiskorúnak hétvégenként kötelező jelleggel otthon kell maradnia. A fiatalok legfeljebb csak olyan események miatt hagyhatják el a lakást, melyen kötelező részt venniük. Azt pedig, hogy a kiskorú valóban betartja-e a rá kiszabott büntetés előírásait, a próbaidősökkel foglalkozó tanácsadó vagy az általa kijelölt személy (általában egy családtag) gondoskodik.


Az intézkedés egyértelmű célja, hogy a kiskorút elszakítsa azoktól a személyekről, akik ismét bűnelkövetésre vennék rá, azaz magyarán szólva attól a rossz társaságból, mely újból belerángatná valami hülyeségbe a tinédzsert. A hétvégékre vonatkozó tilalom mellett ugyanakkor a bíróság olyan kiegészítő intézkedésekről is dönthet, melyek még „fájdalmasabbá” teszik a kiszabott ítéletet. A kiskorút a büntetés ideje alatt pl. nem kereshet fel bizonyos helyeket, nem vehet részt közösségi eseményeken, illetve nem veheti fel a kapcsolatot a bűncselekményben érintett többi szereplővel sem, legyen szó az áldozatról vagy épp a tettestársakról.


Amennyiben egy kiskorú a rá kiszabott néhány hétvégés szobafogság alatt megszegi a kijárási tilalmat, az intézkedés időtartamát a bíróság meghosszabbíthatja, de akár le is cserélheti egy súlyosabb büntetésre. Ugyanakkor a fiatal felügyeletével megbízott személynek is érdemes jól végeznie a rá kiszabott feladatot, ugyanis az ő mulasztásának is jogi következményei lehetnek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: